home · about · faq · route · photos · multimedia · links · contact
 
 


 
   
Over het hebben van een Leatherman
Submitted by gaele on Sunday, February 08, 2004 - 14:33nederlands
 

Ik loop over straat. In mijn broekzak brandt een spiksplinternieuwe, zojuist aangeschafte Leatherman. Hier loopt Gaele Strootman, bezitter van een Leatherman. Voor vrouwen zal het waarschijnlijk moeilijk te begrijpen zijn, maar het hebben van een Leatherman is Ontzettend Stoer.

Die van mij is een Leatherman Pocket Survival Tool type II. Voor de mannen die een type I hebben (losers!): de II heeft als extra een schaartje, en een van diamantlaag voorziene slijpvijl. Daarnaast heeft de PST II een gewone tang, een puntbektang, iets om draadjes mee door te knippen, iets om dikke draadjes mee door te knippen, een mes (deels gekarteld), drie verschillende schroevendraaiers, een kruiskopschroevendraaier, een blikopener, de genoemde vijl met twee kanten, en een duimstok van twintig centimeter. Oh ja, en je kunt 'm ook nog als sleutelhanger gebruiken.

En het hoesje, ach het hoesje. Zacht en toch stevig, met een stoer logo. Vele malen mooier dan het hoesje van de goedkope Chinese replica die ik in Mexico voor een paar pesos heb gekocht en nu maar aan een medereiziger heb geschonken.

De Leatherman ligt lekker in de hand. Je voelt aan alles dat het kwaliteit is, aan hoe het scharniert, hoe het vastklemt en weer los komt, aan de speling die volledig ontbreekt. Er is duidelijk zorg besteed zowel aan het ontwerp als aan de fabricage. Je denkt met een Leatherman zal ik geen schroefje dol draaien omdat de maat er net een fractie van een milimeter naast zit.

Toen ik op reis ging had ik nog geen Leatherman. Vantevoren had ik een goed zakmes gekocht, met niet teveel toeters en bellen, en uiteraard een fietsgereedschapje. Beide erg handig. Ik heb nog even getwijfeld of ik een tangetje mee zou nemen, maar dat was te zwaar. En een Leatherman, ja daar was sowieso geen sprake van. Die krengen zijn namelijk ontzettend duur. Dames, schrikt u even mee? De goedkoopste Leatherman, de PST I, kost 95 euro. Daarna komt de PST II met 106 euro, de Supertool 2000 kost 131 euro, en dit loopt zo door tot de duurste versie van 168 euro.

Maar ja, op een gegeven moment had ik toch een tangetje nodig (Leatherman van iemand geleend). En later moest ik een stukje aluminium doorknippen. Weer een Leatherman geleend. En zo sloop langzamerhand het idee mijn geest binnen: ik heb een Leatherman nodig. Een Leatherman is wat er ontbreekt in mijn leven. Met een Leatherman zal het geluk mij toestromen, met een Leatherman ben ik ook een van hen, de mannen die het bezit van een Leatherman kennen. De invloed van al die jaren Nederlandse consumptiemaatschappij liet zich zelfs hier, zelfs na tien maanden reizen en genoegen nemen met vijf tshirts , vijf paar sokken en een fietsbroek nog duidelijk gelden.

Ondertussen bleven die krengen natuurlijk veel te duur. Totdat ik in Costa Rica door een winkelstraat liep en in een etalage keek. Daar lag ie te glimmen. Met een prijsje ernaast waaraan de Nederlandse BTW en de pittige buitensportwinkelmarge ontbrak. En met ook nog eens een prettig geprijsde koers van de Costraricaanse Colon. Vijfenveertig euro. Het was glashelder, zo klaar als een klontje. Ik kon het niet langer voor mezelf verantwoorden om géén Leatherman te hebben.

Tim Leatherman is de bedenker van een hele nieuwe klasse gereedschappen, iets wat wij in goed Nederlands "tools" noemen. (Bijzonder hoe iets in het Nederlands opeens veel stoerder kan lijken wanneer je de Engelse term gebruikt: tools, games, kids, stretchen, skaten.) Na de Pocket Survival Tool is Tim zijn assortiment gaan verbreden. Daarom heb je nu hele foute Leatherman-versies zoals de Juice met zoete kleurtjes (die zijn natuurlijk voor mietjes), en de Wave (te groot, te zwaar, en teveel functies, die is duidelijk alleen maar voor de heb). Een echte tool is oer. Met de nieuwe versies schiet Tim zijn oorspronkelijke tooldoel voorbij. Een tool moet namelijk handig zijn. Een belangrijk deel van het oorspronkelijke ontwerp bestaat daaruit dat het een echte tang is, maar toch klein en licht, makkelijk in je broekzak past.

Mijn broekzak bijvoorbeeld. De Leatherman brandt nog steeds, vraagt erom bekeken en bewonderd en uitgeklapt te worden . Hmm, waar zal ik mijn Leatherman eens voor gaan gebruiken?

 


home · about · faq · route · photos · multimedia · links · contact

Zero Effort Design - © 2003, 2004 guruburu