home · about · faq · route · photos · multimedia · links · contact
 
 


 
   
Cuba
Submitted by gaele on Monday, April 05, 2004 - 14:34Cuba · nederlands
 

Wat vind ik van Cuba? Ik ben er te kort geweest om er een gefundeerd oordeel over te hebben. Na een verblijf van twee weken toch wat indrukken.

- Cuba is een bijzonder, intrigerend land. Het wijkt met zijn geschiedenis in zoveel af van alle andere landen op de wereld. Vroeger min of meer een kolonie van de VS is het tegenwoordig het enige land in Latijns Amerika waar de "imperialistas" geen vinger in de pap hebben.

- Cuba lijkt veel meer op de landen die ik eerder had gezien dan ik had verwacht. Cuba is Latijns Amerika. Dezelfde muziek, dezelfde kleding, veel producten geïmporteerd uit Mexico.

- Er rijden, zoals op alle cliché-foto's van Havana te zien, inderdaad veel oude Amerikaanse auto's uit de jaren vijftig rond. Maar er is toch ook veel modern spul. En Lada's natuurlijk. Interessant vond ik al die motoren met zijspan die in gebruik waren als vervoermiddel van gezinnetjes.

- Cuba is arm. Door de economische blokkade van de VS zijn veel dingen niet verkrijgbaar. Reserveonderdelen voor al die oude Amerikanen bijvoorbeeld. Cuba heeft het smerigste roetwolken-producerende verkeer dat ik ben tegengekomen (en dat wil wat zeggen). Je zult weinig tegenkomen wat niet oud of vervallen is.

- Er is een schreeuwend gebrek aan openbaar vervoer. Er zijn speciale mannetjes om wachtenden een plaats toe te wijzen. Vrachtwagens worden gebruikt als bus, met een ijzeren trap achter tegen de twee meter hoge laadbak gelast. Ook oma wordt daarlangs omhoog geholpen.

- Fidel Castro is geen Jan-Peter Balkenende. Hij mag dan oud zijn, maar Fidel is een echte held. Een leider van een revolutie die op eigen kracht een door de kapitalisten gesteunde dictator het land uit heeft gewerkt, om vervolgens een door diezelfde kapitalisten gesteund leger van contrarevolutionairen de pan in te hakken. Hij is de enige leider in de regio die het aandurft niet te doen wat de VS willen. Je kunt van hem denken wat je wilt, maar veel Cubanen steunen hem daarom.

- Wat is de houdbaarheidsdatum van een revolutie? Na vijfenveertig jaar weten veel Cubanen niet meer hoe de omstandigheden ervoor waren. En zonder die achtergrond lokken de geneugten van het kapitalisme des te meer.

- Cuba is een land met een gebruiksaanwijzing. Na twee weken en het lezen van een paar boeken begon ik het net een beetje door te krijgen.

 


home · about · faq · route · photos · multimedia · links · contact

Zero Effort Design - © 2003, 2004 guruburu